Çek Türleri

TEYİTLİ(BLOKE) ÇEK
Türk Ticaret Kanununda ve Çek Kanununda düzenlenmemiştir. Muhatap bankanın çek üzerine ‘görülmüştür’,’karşılığı vardır’ gibi kayıtlar düştüğü çek türüdür. Teyitli çekte, muhatap banka hamil lehine karşılığı bloke eder. Bu teyit işlemiyle hamil, çekin bankada karşılığının olduğunu bilmiş olur. Teyit talebi yalnızca düzenleyen tarafından yapılabilir.
ÇEKİN VİZESİ
Çekin vizesinde muhatap banka vize tarihinde çekin karşılığının bulunduğunu gösterir. Ancak, bu karşılığı bloke etmez.
GARANTİLİ ÇEK
Muhatap bankanın çek hesabı sahibinin belirli bir meblağı geçmemek üzere düzenleyeceği çekleri ödeyeceğini ayrı bir belge ile taahhüt etmesi halinde garantili çek söz konusu olur. Düzenleyen çekten caymış olsa bile muhatap garantili çekin karşılığını hamile ödemek zorundadır.
ÇİZGİLİ ÇEK

Çekin çizilmesi, çekin ön yüzüne birbirine paralel iki çizgi çekilerek yapılır. Çek düzenleyen veya hamil tarafından çizilebilir.

ÖZEL ÇİZGİLİ ÇEK
İki çizgi arasına belirli bir bankanın ticaret ünvanı yazılmış ise çek, özel olarak çizilmiş demektir. Özel olarak çizilen bir çek, muhatap tarafından ancak ticaret unvanı gösterilen bankaya vaya bu banka muhatap ise onun müşterisine ödenebilir. Ticaret unvanı gösterilen banka bedelin tahsili işini diğer bir bankaya bırakabilir.
GENEL ÇİZGİLİ ÇEK
İki çizgi arasına hiçbir ibare konmamış veya ‘banka’ kelimesi konmuş ise çek, genel olarak çizilmiş demektir. Genel olarak çizilen bir çek muhatap tarafından ancak bir bankaya veya muhatabın bir müşterisine ödenebilir.

NOT: Genel çizgili çek özel çizgili çeke dönüştürülebilirken, özel çizgili çek genel çizgili çeke dönüştürülemez.

MAHSUP ÇEKİ

Bir çekin düzenleyeni veya hamili çekin ön yüzüne “hesaba geçirilecektir” kaydını veya buna benzer bir ibareyi yazarak çekin nakden ödenmesini önleyebilir. Bu takdirde çek, muhatap tarafından ancak hesaba alacak kaydı, takas, hesap nakli suretiyle kayden ödenebilir. Bu kayıtlar ödeme yerine geçer. “Hesaba geçirilecektir.” kaydının çizilmesi geçersizdir.

 

Son Gönderiler

Yorum Yap