1) Ticaret Hukuku'nun yalnızca ticari işleri ilgilendiren bir hukuk dalı olduğunu savunan sistem hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Ticaret hukukunun kapsamının belirlenmesinde esas alınan 4 sistem vardır: Subjektif sisteme göre Ticaret Hukuku tacirleri ilgilendiren bir hukuk dalıdır. Objektif sisteme göre ticari işleri ilgilendiren bir hukuk dalıdır. Karma sisteme göre hem tacirleri hem de onların yaptıkları ticari işleri ilgilendiren bir hukuk dalıdır. Modern sisteme göre ise ticari işletmeleri ilgilendiren bir hukuk dalıdır. Ek bilgi: Türk Ticaret Kanunu "modern sistem" ölçüt alınarak hazırlanmıştır.
2) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu madde 15/1'e göre: "İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri 11'inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi"
olarak tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
3) Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu'na (TİTRK) göre aşağıdakilerden hangisi rehin sözleşmesine dahil edilemez?
6750 sayılı TİTRK madde 5/1'e göre: Rehin hakkı aşağıda belirtilen taşınır varlıklar üzerinde kurulabilir: a) Alacaklar b) Çok yıllık ürün veren ağaçlar c) Fikri ve sınai mülkiyete konu haklar ç) Ham madde d) Hayvan e) Her türlü kazanç ve iratlar f) Başka bir sicile kaydı öngörülmeyen ve idari izin belgesi niteliğinde olmayan her türlü lisans ve ruhsatlar g) Kira gelirleri ğ) Kiracılık hakkı h) Makine ve teçhizat, araç, ekipman, alet, iş makinaları, elektronik haberleşme cihazları dâhil her türlü elektronik cihaz gibi menkul işletme tesisatı ı) Sarf malzemesi i) Stoklar j) Tarımsal ürün k) Ticaret unvanı ve/veya işletme adı l) Ticari işletme veya esnaf işletmesi m) Ticari plaka ve ticari hat n) Ticari proje o) Vagon ö) Bu fıkrada sayılanlardan üçüncü kişiler zilyetliğindeki taşınır varlık, hak ve paylı mülkiyet hakları p) (Ek: 15/2/2018-7099/28 md.) Benzeri her türlü taşınır varlık ve hak
5) Faturaya veya teyit mektubuna itiraz süresi hangisinde doğru olarak verilmiştir?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 21/2 ve 21/3'e göre: (2) Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.
(3) Telefonla, telgrafla, herhangi bir iletişim veya bilişim aracıyla veya diğer bir teknik araçla ya da sözlü olarak kurulan sözleşmelerle yapılan açıklamaların içeriğini doğrulayan bir yazıyı alan kişi, bunu aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde itirazda bulunmamışsa, söz konusu teyit mektubunun yapılan sözleşmeye veya açıklamalara uygun olduğunu kabul etmiş sayılır.
6) Aşağıdakilerden hangisi mutlak ticari davalardan biridir?
Havale, saklama veya telif hakkından doğan davaların ticari dava olarak nitelendirilmesi için bir ticari işletmeyi ilgilendirmesi zorunludur. Bu tip davalar yarı nispi ticari dava olarak nitelendirilir. Haksız rekabet 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 54. maddesinde düzenlenmiştir. Dolayısıyla mutlak ticari iştir. Mutlak ticari işlerden kaynaklanan davalar mutlak ticari dava olarak nitelendirilir.
8) Markanın korunması süresi hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Markalar, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl korunur. Bu koruma 10'ar yıllık dönemlerle yenilenir. Markalarda koruma süresinin bittiği ayın son gününden önceki 6 ay içerisinde korumanın yenilenmesi talebinde bulunulabilir. Bu süre kaçırılmışsa koruma süresinin bittiği ayın son gününden sonraki 6 ay içerisinde de korumanın yenilenmesi talebinde bulunulması mümkündür.
Bir dahakine 10/10