2) Görevle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Görev, kamu düzenine ilişkin bir dava şartı olup tarafların sözleşme yaparak veya başka bir surette anlaşarak görev kurallarını değiştirebilme imkanı yoktur. 6100 sayılı HMK'de görev sözleşmesi diye bir kavram yoktur. A şıkkında bahsedilen durum kesin olmayan yetki hallerinde düzenlenebilecek olan yetki sözleşmesi için geçerlidir.
3) Yetkiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Zarar sigortalarından doğan davalarda; sigorta, bir taşınmaza veya niteliği gereği bir yerde sabit bulunması gereken yahut şart kılınan taşınıra ilişkinse malın bulunduğu yerde; bir yerde sabit bulunması gerekmeyen veya şart kılınmayan bir taşınıra ilişkinse rizikonun gerçekleştiği yerde de açılabilir. Yani zarar sigortalarından doğan davalarda yetki; kesin olmayan yetkidir.
6) Dava konusu sübjektif hak ya da hukuki ilişki ile taraflar arasındaki ilişki aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir?
Medeni haklardan yararlanma ehliyetine (hak ehliyeti) sahip olan, davada taraf ehliyetine de sahiptir. Dava ehliyeti, medeni hakları kullanma ehliyetine (fiil ehliyeti) göre belirlenir. Dava takip yetkisi, talep sonucu hakkında hüküm alabilme yetkisidir. Dava konusu sübjektif hak ya da hukuki ilişki ile taraflar arasındaki ilişki taraf sıfatı (husumet) ilişkisidir.
8)"Davacı, aynı davalıya karşı birden fazla talebini, aralarında aslilik ferîlik ilişkisi kurmak suretiyle, aynı dava dilekçesinde ileri sürülebilir."
Bu dava türü aşağıdakilerden hangisidir?
9) Aşağıdakilerden hangisi dava şartı değildir?
HMK m. 114/1'e göre dava şartları şunlardır:
a) Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. b) Yargı yolunun caiz olması. c) Mahkemenin görevli olması. ç) Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması. d) Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları; kanuni temsilin söz konusu olduğu hâllerde, temsilcinin gerekli niteliğe sahip bulunması. e) Dava takip yetkisine sahip olunması. f) Vekil aracılığıyla takip edilen davalarda, vekilin davaya vekâlet ehliyetine sahip olması ve usulüne uygun düzenlenmiş bir vekâletnamesinin bulunması. g) Davacının yatırması gereken gider avansının yatırılmış olması. ğ) Teminat gösterilmesine ilişkin kararın gereğinin yerine getirilmesi. h) Davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması. ı) Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması. i) Aynı davanın, daha önceden kesin hükme bağlanmamış olması
Dolayısıyla E seçeneğinde belirtilen ifade bir dava şartı değildir.
Yorum Yap