1) Aşağıdakilerden hangisi mutlak haklardan değildir ?
Önalım(şuf'a) hakkı, hak sahibine, taşınmaz bir üçüncü kişiye satılması durumunda, tek taradflı beyanla üçüncü kişiye nazaran öncelikli olarak bu taşınmazın alıcısı olabilme yetkisi verir. Bu hak mutlak hak niteliği taşımaz, nispi haktır. Ama tapuya şerh verilerek etkisi kuvvetlendirilebilir.
3) "Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az ....... veya son haber tarihinin üzerinden en az ....... geçmiş olması gerekir."
Gaiplik kararının istenebilmesi için gerekli süreler ile ilgili boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir ?
4) Evlenme izin belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır ?
Evlendirme memuru evlenme koşullarının varlığını tespit ederse veya red kararı mahkemece kaldırılırsa evleneceklere evlenme gün ve saatini bildirir veya evlenme izni belgesi verir. İzin belgesi verildiği tarihten başlayarak 6 ay içinde evlenecekleri herhangi bir evlendirme memuru önünde evlenebilme hakkı sağlar.
5) Evlat edinme ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?
Birbiriyle evli olmayan kişiler, birlikte evlat edinemezler. Ayırt etme gücüne sahip olan küçük rızası alınmadıkça evlat edinilemez. Ergin olan evlatlık, evlat edinenin soyadını almak zorunda değildir. TMK md. 313/1'de 2005 yılında yapılan değişiklik uyarınca, alt soyu olan kimse, altsoyunun rızasıyla bir ergin ya da kısıtlıyı evlat edinebilir. Eşler 2 yıldan beri evli olmak şartı ile birbirlerinin çocuğunu evlat edinebilir.
6) Velayetle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?
Ergin olmayan çocuk ana ve babasının velayeti altındadır. Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanır. Ancak mevcut evlilik söz konusu değilken, velayet anaya aittir. Ananın bu aşamada kısıtlanmış olması halinde ise velayet doğrudan babaya kalır denilemez. Duruma göre hakim vasi tayinine de karar verebilir. Velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde ise sağ kalan eşe ait olacaktır, bu kapsamda vasi tayini söz konusu olamaz.
7) Miras bırakan için sonradan diğer şekillerde vasiyetname yapma olanağı doğması halinde bunun üzerinden ne kadarlık süre geçmesiyle sözlü vasiyet hükümden düşer ?
8) Aşağıdakilerden hangisi miras sözleşmesinin konusu olamaz ?
Belirli mal vasiyeti, mirasçı atama, ön vasiyet ve miras taksim kuralı miras sözleşmesine konu olabilir. Oysa mirastan yoksunluk, belirli sebeplerin gerçekleşmesi halinde kanun gereği hüküm ve sonuç doğuran ve mirasçılık sıfatını kendiliğinden sona erdiren bir haldir. Bundan dolayı mirastan yoksunluk miras sözleşmesine konu olmaz.
9) Elbirliği mülkiyetiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?
Elbirliği mülkiyetinde kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça, gerek yönetim gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekir. Ancak ortaklardan her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabilir ve bu korumadan bütün ortaklar yararlanır. Örneğin zilyetliğe yapılan saldırılar sebebiyle ortaklardan her biri savunma hakkını kullanabilir.
Yorum Yap