1) Aşağıdakilerden hangisi yenilik doğuran haklardan biri değildir ?
Aşağıdakilerden hangisi borçlar hukukuna hakim olan prensiplerden biri değildir ?
Borçlar hukukunda iyiniyet prensibi yoktur. İyiniyet, bir kimsenin tasarruf işlemindeki geçersizlik nedeniyle esasen hal sahibi olamayacakken veya bir talep hakkı elde etmeyecekken, hak sahibi olmasını veya talep hakkı elde etmesini sağlayan bir kavramdır ve medeni hukuk ile eşya hukukuna özgüdür.
3) Aşağıdakilerden hangisi sözleşmelerin kesin hükümsüzlük hallerinden değildir ?
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak, bu hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılırsa, sözleşmenin tamamı kesin olarak hükümsüz olur. (BK md. 27)
5) Borçlunun borcunu ifa etmemesi üzerine, borçluya ihtar çekilmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?
8) Açık bir kabulün gerekli olmadığı durumlarda, sözleşmenin kurulma ve hüküm doğurduğu an hangisidir ?
9) Aşağıdakilerden hangisinin varlığı halinde borçlu temerrüdü devam eder ?
Borçlunun temerrüde düşmesinden sonra alacaklı temerrüde düşerse, borçlu temerrüdü sona erer. Borç ifa edilirse, borç ilişkisi sona ereceğinden temerrüt de sona erer. Temerrüde düştükten sonra borcun ifası imkansızlaşırsa borçlu temerrüdü sona erse de imkansızlaşmaya kadar geçen süredeki sonuçlar varlığını korur. Alacaklı ifadan vazgeçip tazminat isterse, borçlu ile alacaklı arasında yeni bir sözleşme kurulmuş olur. Borçluya mehil verilmesi halinde ise temerrüd sona ermez.
Yorum Yap