Mobbing Sizi Anksiyete Etmesin

Günümüzün popüler işten çıkış sebeplerindendir mobbing. Birçok kişiden duyarız: “Artık dayanamıyorum…… Bu kadarına da katlanamayacağım…. Başkasına söylese çeker gider…” gibi sözleri. Mobbingde; hedef alınan kişinin şerefine, kişiliğine, karakterine, inancına, değerlerine, yeteneklerine, tecrübelerine, birikimlerine, düşüncelerine, etnik kökenine, yaşam biçimine, kültür vb. yönlerine topluca bir saldırı söz konusudur. Bu saldırı, dedikodu ve söylenti çıkarma, iftira atma, toplum önünde küçük düşürme, hafife alma, karalama, kötüleme ve yok sayma gibi kişiyi zihinsel, ruhsal, fiziksel ve bedensel olarak etkileyebilecek eylemlerle yapılmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda, iş akdinizi haklı olarak feshedebilir, kıdem tazminatınızı işverenden talep edebilirsiniz.

Mobbing, kişinin sağlığına ve psikolojisine önemli zararlar verebilir. Öyle ki; bu zarar, anskiyete bozukluğuna kadar gidebilir. Şaka değil.  Yargıtay’ın 2014 yılında verdiği bir karara konu oldu mobbing ve anksiyete bozukluğu…

20 yılı aşkın süre bir bankada çalışan işçinin, son 10 yılını geçirdiği şubede uygulanan 360 derece anket tekniği sonrasında şube müdürü tarafından hakarete ve tehdite maruz kaldığı, diğer çalışanlar önünde aşağılandığı, küçük düşürüldüğü, hiçbir şey bilmemekle ve beceriksizlikle itham edildiği, bu şekilde kendisine mobbing uygulandığı, söz konusu davranışların uzun süre devam etmesi üzerine işçinin bu durumu bir ihtarname ile yönetime bildirdiği ancak hiçbir şeyin değişmemesi ve yönetimce bir önlem alınmaması neticesinde yaşanan mobbing sebebiyle işçi psikolojik travma geçirmiş ve işçiye anksiyete bozukluğu teşhisi konulmuştur..

Tabi işçinin çilesi bununla da bitmemiş, tedavi sürecinde işe gelmediği günlerde raporlu olmasına rağmen işten çıkarılmıştır.

İşe iade talebiyle açılan dava, davanın ispat edemediği gerekçesiyle reddedilmiş ancak tam da burada Yargıtay devreye girmiş ve işçiyi haklı bularak işe iadesine aksi takdirde, 4+4 maaş tutarında tazminat ödenmesine karar vermiş ve bu sayede kıdem ve ihbar tazminatı dahil tüm işçilik alacaklarına kavuşabilmesini de sağlamıştır.

Siz siz olun, aman “lanet olsun, tazminatı batsın…” diyenlerden olmayın. Hakkınızı arayın.

Avukat Arabulucu
Selçuk ENER

Son Gönderiler

Yorum Yap