Ülkemizin tüketici hakları konusunda gittikçe daha bilinçli hale geldiğini ifade eden Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, alışverişlerde müşterilerin haklarını korumaları için 10 önemli noktayı açıkladı.
Ülkemizde tüketici hakları konusundaki bilinç son yıllarda arttı. İnsanlar artık bir haksızlığa uğradıklarında ne yapmaları gerektiğine dair daha fazla bilgiye sahip. Ayrıca hem şikayet mercilerine ulaşmak daha kolay hem de sosyal medya bir baskı unsuru haline geldi.
Yine de tüketicilerin haklarını korumak ve amiyane tabiriyle “kazıklanmamak” için yapması gerekenler bulunuyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar bu konuda açıklamalar yaparken 10 önemli noktaya da dikkat çekti.
“Alınan mal iade edilmez devri bitti”
Sözcü gazetesine konuşan Çakar yaptığı açıklamada, “Ülkemiz her geçen gün tüketici haklarında bilinçleniyor. Ülke genelinde büyük bir örgütlülük olsa, tüketicinin aleyhine hiçbir yasa çıkmaz, hiçbir dava kaybedilmez, kazanılan davanın uygulamasını kimse engelleyemez. Alınan mal iade edilmez devri bitti” ifadelerini kullandı.
Çakar’ın 10 altın kural olarak nitelendirdiği liste ise şöyle:
- Mümkün olduğunca yerli ve kaliteli ürün tercih etmeye çalışın
- Alışverişlerinizde firmadan mutlaka fiş, fatura ve garanti belgesini isteyin ve alın. Yoksa hakkınızı arayamazsınız.
- Ürünün etiketi ile kasadaki fiyatı mutlaka karşılaştırın. Kandırılmayın. Unutmayın geçerli olan her zaman etiket fiyatıdır.
- Reklamlara kanmayın. Araştırın, okuyun, sorun soruşturun.
- Piyasada satılan aynı ürünler için fiyat araştırması yapmadan alışverişe başlamayın. Burada önemli olan satın alma gücünüzü aşıp gereksiz borçlanmamaktır. Bunu aklınızdan çıkarmayın.
- Tüketici haklarına saygılı olan bunu ilanlarında belirten firmalardan alışveriş yapın. Üreticisi belli olmayan malları almayın. Başınız yanar.
- Kaliteli, sağlıklı ve güvenli ürün alın, paranızı boşa harcamayın.
- Amacını karşılamayan malı iade edin, gerekirse şikayetten hiç çekinmeyin.
- İnternet ve sosyal medyada tanıtımı yapılan mal ve hizmetlere karşı daha fazla dikkatli olun. Firmayı mutlaka esnaf ve ticaret odalarından araştırın. Kapınıza getirilen ürünü kargocunun açması konusunda şirketten talepte bulunun.
- Alacağınız ürünü gözünüzle bakarak, burnunuzla koklayarak, elinizle dokunarak yakından inceleyin.
Kaynak: Webtekno
Yorum Yap