Boşanma Davası

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası nasıl açılır sorusuna “Eşlerden birinin dilekçe ile birlikte yerleşim yeri aile mahkemesine müracaat etmesi ile açılır.” Şeklinde cevap vermemiz gerekir. Boşanma davası anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ikiye ayrılır. Boşanma davasında taraflar davacı eş ve davalı eştir. Bu dava bir özel hukuk davasıdır. Anlaşmalı boşanma davasında ayrıca anlaşmalı boşanma protokülünün de yer alması gerekir. Bu yazıda boşanma davası ile ilgili sorularınıza yanıt bulacaksınız.

Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Boşanma davası eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesinde ya da davadan önce son defa altı ay beraber oturdukları yer aile mahkemesinde açılır. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde boşanma davası asliye hukuk mahkemesinde açılır. Asliye hukuk mahkemesi bu davayı aile mahkemesi sıfatıyla görür. Kanunumuzda şu şekilde düzenlenmiştir.

“Türk Medeni Kanunu 167. madde: Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davdan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.”

Boşanma davasını hangi mahkemede açacağınız konusunda tereddütte kalırsanız iletişim butonları aracılığıyla bize ulaşarak destek alabilirsiniz. Boşanma davasında mahkemelerin yetkisi kesin yetki değildir. Yetkisiz bir mahkemede dahi açılmış olsa; davalı eş itiraz süresi içerisinde davalı eş itiraz etmediği takdirde mahkeme yetkili hale gelecektir.

Boşanma Davasında Avukat Zorunlu mu?

Boşanma davası bir özel hukuk davasıdır. Bu davada avukat bulunması zorunlu değildir. Fakat boşanma davasının sonuçları hem birey hem de toplum için büyük önem arz etmektedir. Örneğin mal rejiminin tasfiye edilmesi, çocukların velayetinin bırakılması gibi başlıklar hayati önem taşımaktadır. Hakkınızın doğru şekilde savunulması, davanın sizin lehinize sonuçlanması ve usul hukuku kurallarına riayet edilmesi için uzman bir avukattan yardım alınması şarttır.

Görünüşte basit bir dava olsa da boşanma davası büyük bir uzmanlık gerektirir. Hatta avukatlar tarafından dahi atlanan bazı hususlar söz konusu olabilir. Örneğin anlaşmalı boşanma davasında taraflardan birinin mahkeme kararı kesinleşene kadar (Yani yargı yolları tüketilene veya süresi geçirilene kadar) taraflardan birinin anlaşmadan çekilmesi ve anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına dönüşmesini sağlaması mümkündür. Bu husus bir çok avukat tarafından dahi bilinmez. Bu yüzden boşanma davanızda bir avukattan; hatta boşanma davalarına yönelmiş uzman bir avukattan destek almak sizin lehinize olacaktır.

Boşanma Davasında Avukat Ücreti Ne Kadar?

Öncelikle boşanma davasında avukat ücreti sabit bir ücret değildir. Bu yüzden bu soruya tek bir cevap verilemez. Ama bir alt sınır olarak çekişmeli boşanma davası için 2019 yılında 7.890 TL öngörülmüştür. Bunun üzerinde herhangi bir ücret avukat ve müvekkili arasında kararlaştırılabilir. Anlaşmalı boşanma davası için ise 2019 yılı için 6.170 TL kararlaştırılmıştır. Bunlar alt sınırdır. Herhangi bir üst sınır söz konusu değildir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davasının süresi kesin olarak öngörülemez. Çünkü bu süre mahkemenin yoğunluk durumu, davanın görüleceği ilçenin dava yoğunluğu vesaire sebeplerle uzayabilir/kısalabilir. Ancak ortalama olarak çekişmeli boşanma davasının 1 yıl gibi bir sürede; anlaşmalı boşanma davasının ise 2-2,5 ay gibi bir sürede sona erdiğini söyleyebiliriz. Fakat uygulamada 3 yıla kadar uzayan boşanma davalarının dahi olduğu görülmüştür. Bu sebeple avukat yardımı alarak doğru hukuki sebeplere dayanarak mümkün olan en kısa sürede davanızı sonuçlandırmaya çalışmalısınız.

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanma sebepleri konusunda farklı bir yazı daha ekleyeceğimizi öncelikle belirtmek isteriz. Fakat burada kısaca değinmek gerekirse; kanumuzda boşanma sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Zina
  • Hayata kast, pek kötü muamele
  • Küçük düşürücü suç işleme
  • Haysiyetsiz yaşam sürme
  • Terk
  • Akıl hastalığı
  • Evlilik birliğinin temelinden sarsılması

Bu sebeplerden zina, hayata kast, pek kötü muamele, küçük düşürücü suç işleme veya haysiyetsiz yaşam sürme, terk, akıl hastalığı özel sebepler; evlilik birliğinin temelinden sarsılması ise genel sebep olarak düzenlenmiştir.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle yani eski tabiriyle şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma genel boşanma sebebidir. Bunun altı pek çok sebeple doldurulabilir. Örneğin erkeğin iktidarsızlığı bile mahkemelerce bir boşanma sebebi olarak kabul edilmiştir.

Boşanma Davasında Çocuklar Ne Olur? Çocukların Velayeti Kime Verilir?

Boşanma davasında çocukların durumu hakimin bu konuda re’sen vereceği kararla belirlenir. Öncelikle belirtmek gerekir ki her iki taraf da çocukların velayetini alabilir. Fakat mahkemeler çocuğun üstün yararını gözeterek buna karar verecektir. Genel olarak verilen kararlarda mahkemelerin çocukların velayetini anneye bıraktığı görülmektedir. Ancak çocuğun üstün yararı gereği babaya bırakılması gerekiyorsa pek tabii bu da mümkündür.

Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin çocukların velayeti konusunda da anlaşmaları gerekmektedir. Fakat hâkim bu anlaşmayla bağlı değildir. Çocukların velayetini re’sen, kendi takdirine göre bir tarafa bırakır.

Boşanma Davasında Mallar Nasıl Paylaşılır? Mallar Ne Olur? Mal Rejimi Tasfiyesi Nasıl Yapılır?

Boşanma davasında mal paylaşımı, mal rejimi bu davanın en ilgi çeken konularından biri ve en güçlü mali yönüdür. Mal rejimi tasfiyesi eğer eşlerin arasında bir mal rejimi sözleşmesi bulunmuyorsa yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimine göre yapılır. Bu konu ve hesaplamalar konusunda kesinlikle bir avukattan yardım almanız gerekmektedir. Fakat basitçe anlatmak gerekirse şahsın evlenmeden önce edindiği mallar ve evlilik sırasında karşılıksız olarak edinmiş olduğu mallar (Örneğin annesinden kalan miras) kişisel malı; şahsın evlilik sırasında çalışmasıyla elde etmiş olduğu mallar veya kişisel mallarının gelirleri ise edinilmiş mallarını ihtiva etmektedir. Edinilmiş mallarının yarısı üzerinde diğer eşin katılma payı alacağı vardır. (Her iki eşin de karşı tarafın edinilmiş mallarının yarısı katılma payıdır.) Bu alacaklar takas edilir ve borcu fazla çıkan diğer tarafa aradaki miktarı öder. Kısaca mal rejimi tasfiyesi bu şekildedir. Fakat bu konu özel bir konudur ve çok fazla nüansı bulunmaktadır. Mal rejimi tasfiyesi ve mal paylaşımı konusunda uzunca bir yazı daha ekleyeceğiz.

Alperen İŞLEYEN

Son Gönderiler

Yorum Yap